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CMS QUESTIONS AND ANSWERS REGARDING  
HOME AND COMMUNITY-BASED SETTINGS*  

 
HCB Settings – Non-Residential 

 
Please refer to “Exploratory Questions to Assist States in Assessment of Non-
Residential Home and Community-Based Service (HCBS) Settings” found at: 
http://www.medicaid.gov/Medicaid-CHIP-Program-Information/By-Topics/Long-Term-
Services-and-Supports/Home-and-Community-Based-Services/Home-and-Community-
Based-Services.html 
 
1. Question: Are settings on the grounds of or adjacent to "private" institutions 
considered not to be home and community-based (HCB)?  
 
Answer: It depends. Settings that are on the grounds of or adjacent to a private 
institution are not automatically presumed to have the characteristics of an institution. 
However, if the setting isolates the individual from the broader community or otherwise 
has the characteristics of an institution or fails to meet the characteristics of a home and 
community-based setting, the setting would not be considered to be compliant with the 
regulation. States will need to assure that these settings fully comply with the 
requirements of 42 CFR section 441.301, 441.530 and 441.710 to qualify for Medicaid 
reimbursement under 1915(c), (i), or (k). A state’s assessment of settings that isolate 
should be informed by the public comments received prior to submission of the 
transition plan. Also, states may elect to adopt more stringent settings characteristics 
that would not allow a setting to be on the grounds of a private institution. For further 
information on this topic, please refer to http://www.medicaid.gov/Medicaid-CHIP-
Program-Information/By-Topics/Long-Term-Services-and-Supports/Home-and-
Community-Based-Services/Downloads/Settings-that-isolate.pdf 
  
2. Question: Could you direct me, please, to where I would look to find the 
necessary documentation requirements for providing staffing ratios for pre-
vocational services in a sheltered workshop?  
 
Answer: CMS does not determine staffing ratios for HCBS programs. States 
sometimes include these ratios in their license and/or regulation guidelines.  
 
  
 
 
*Excerpts from CMS document “HCBS Final Regulations 42 CFR Part 441: Questions and 
Answers Regarding Home and Community-Based Settings” 
http://www.medicaid.gov/medicaid-chip-program-information/by-topics/long-term-
services-and-supports/home-and-community-based-services/downloads/q-and-a-hcb-
settings.pdf 
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3. Question: Will CMS provide service-specific settings “definitions” to 
distinguish between settings that do and do not create barriers to the 
community?  
 
Answer: CMS does not intend to issue service-specific guidance at this time; however, 
we will continue to respond to questions from stakeholders and offer technical 
assistance to states.  
 
4. Question: Does the regulation prohibit facility-based or site-based settings?  
 
Answer: No. The regulation requires that all settings, including facility- or site-based 
settings, must demonstrate the qualities of HCB settings, ensure the individual’s 
experience is HCB and not institutional in nature, and does not isolate the individual 
from the broader community. In particular, if the setting is designed specifically for 
people with disabilities, and/or individuals in the setting are primarily or exclusively 
people with disabilities and on-site staff provides many services to them, the setting 
may be isolating unless the setting facilitates people going out into the broader 
community. We note, however, that states have flexibility in determining whether or 
when to offer HCBS in facility-based or site-based settings, as the regulation only 
establishes a floor for federal participation. Please see guidance on settings that isolate 
at: http://www.medicaid.gov/Medicaid-CHIP-Program-Information/By-Topics/Long-Term-
Services-and-Supports/Home-and-Community-Based-Services/Home-and-Community-
Based-Services.html 
  
5. Question: Do the regulations prohibit individuals from receiving pre-vocational 
services in a facility-based setting such as a sheltered workshop?  
 
Answer: No. The federal regulations require that all HCB settings must support full 
access of individuals receiving Medicaid HCBS to the greater community, including 
facilitating opportunities to seek employment in competitive settings, engage in 
community life, control personal resources, and receive services in the community to 
the same degree of access as individuals not receiving Medicaid HCBS. Therefore, a 
state could allow pre-vocational services delivered in facility-based settings that 
encourage interaction with the general public (for example, through interaction with 
customers in a retail setting). We note, however, that pre-vocational services may be 
furnished in a variety of locations in the community and are not limited to facility-based 
or site-based settings, and that states have flexibility in determining whether and when 
to use facility-based settings. All settings must have the characteristics of HCB settings, 
not be institutional in nature and not have the effect of isolating individuals from the 
broader community. Please see the CMS Informational Bulletin on Employment 
Services found at: http://www.medicaid.gov/federal-policy-guidance/downloads/CIB-09-
16-2011.pdf.  
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6. Question: Will CMS allow dementia-specific adult day care centers?  
 
Answer: The HCBS regulations do not prohibit disability-specific settings; as with all 
settings in which HCBS are provided or in which individuals receiving HCBS reside, the 
setting must meet the requirements of the regulation, such as ensuring the setting 
chosen by the individual is integrated in and supports full access of individuals receiving 
Medicaid HCBS to, the greater community, that individual’s rights of privacy, dignity and 
respect and freedom from coercion and restraint are respected, etc. Please note that 
states may adopt more stringent requirements for HCB settings, as the federal 
regulations only establish a floor. For further information please refer to “Exploratory 
Questions to Assist States in Assessment of Non-Residential Home and Community-
Based Service (HCBS) Settings. http://www.medicaid.gov/Medicaid-CHIP-Program-
Information/By-Topics/Long-Term-Services-and-Supports/Home-and-Community-
Based-Services/Home-and-Community-Based-Services.html 
  
7. Question: Can a day service that has both HCBS waiver participants and 
Intermediate Care Facility (ICF) residents provide Medicaid-covered HCBS in an 
Intermediate Care Facility for Individuals with Intellectual Disabilities (ICF/IID)? 
  
Answer: If the service is rendered by the ICF/IID, it is institutional and cannot be 
covered by HCBS. If, however, the service is provided by a licensed day service 
operated separately from the ICF/IID but in the same building, it will be presumed to 
have institutional characteristics. If the state believes that the setting meets the HCB 
settings requirements and does not have the characteristics of an institution, the state 
can follow the process to provide evidence and demonstrate that the setting can or will 
comply with the HCB setting requirements of the regulations. Other parties can submit 
information to CMS regarding whether the setting has the qualities of HCB settings or of 
an institution. If the Secretary, through this heightened scrutiny, determines that the 
setting does comply with the HCB settings requirements and does not have the qualities 
of an institution, the service can be covered under the HCBS waiver. If the state does 
not submit evidence or a transition plan to bring the setting into compliance, the 
presumption stands and the state can claim for federal matching funds for services in 
those settings presumed not to be HCBS only for the period contained in the approved 
transition plan.  
 
8. Question: Does the HCBS rule prohibit adult day care and day treatment 
services in a facility that is in a hospital or a nursing home?  
 
Answer: Yes, unless the evidence submitted by the state demonstrates that the setting 
does have the qualities of a HCB setting and does not have the qualities of an 
institutional setting. Any HCB setting (residential or non-residential) located in the 
building of any public or private institution, or on the grounds of a public institution, is 
presumed to have the characteristics of an institution and therefore does not qualify as 
a home or community based setting. Note that if the setting is presumed to not be home 
and community-based under the standards established in the regulation, but the state 
believes it has the qualities of home and community-based settings and not the qualities 
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of an institution, the state can submit evidence of such, and CMS may determine that 
the setting is home and community based. If the state instead submits a transition plan 
to either bring such settings into compliance or transfer people to a setting that meets 
HCB settings requirements, the state may claim for federal matching funds during the 
approved transition period while implementing the plan. For further information on 
settings that isolate, please refer to 
http://www.medicaid.gov/Medicaid-CHIP-Program-Information/By-Topics/Long-Term-
Services-and-Supports/Home-and-Community-Based-Services/Downloads/Settings-
that-isolate.pdf. 
 
9. Question: If a state determines that a current HCB setting is not compliant with 
the new regulation, does it have to stop providing services in that setting 
immediately?  
 
Answer: No. If a state determines that HCBS are currently being provided in settings 
that do not provide opportunities for participants to seek employment and work in 
competitive settings, engage in community life, control personal resources, and access 
the community to the same degree of access as individuals not receiving Medicaid 
HCBS, or if individuals receiving HCBS are not residing in settings that meet the HCB 
settings requirements, the state has until March 2019 to bring its HCBS programs into 
compliance with the rule, consistent with its State Transition Plan. States can claim for 
federal matching funds for these services during the transition period. 
 

Person-Centered Planning  
 
1. Question: During the person-centered process, what is the measure of whether 
a past intervention or method has or has not worked to meet an individual’s 
assessed needs? Must strategies have been tried over a certain period of time? 
Must there be a certain number of incidents to demonstrate that the intervention 
or method did not meet the individual’s assessed need?  
 
Answer: CMS has not established a uniform federal standard for measuring the 
effectiveness of past interventions. Each individual is unique, so considerations for each 
individual’s person-centered plan will be different, including the appropriate use of 
interventions. The person-centered planning team must consider what is a reasonable 
amount of time (e.g., week, month) to evaluate the effectiveness of an intervention, 
based on the individual circumstances, as well as weigh the risk, success and amount 
of time given for a response. Data related to the utilization of positive interventions and 
supports, as well as less intrusive methods of addressing the need, must be collected 
and documented prior to making or amending any modification. The person-centered 
planning team may need assistance from specific experts, such as a behaviorist or 
behavior specialist, to aid in the person-centered planning process (e.g., behavior 
analysis, crisis intervention plan). These considerations should be documented in the 
person-centered plan to support the determination of an intervention’s effectiveness. A 
modification must be reviewed on a regular basis and should never become a “standing 
order” without time limitations. In addition, the person-centered plan must be finalized 
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and agreed to in writing, based on the informed consent of the individual. It is therefore 
vital to include the individual in this process, solicit the individual’s view of the benefits 
or success of an intervention and consider together an appropriate course of action. 
 
 
2. Question: During the person-centered planning process, may the effectiveness 
of prior positive interventions and less intrusive methods for meeting assessed 
needs be considered from previous settings in order to develop the individual’s 
service plan, or must the methods have been tried and have failed in the current 
setting?  
 
Answer: Clear documentation of past interventions and positive reinforcement may be 
used initially at the time of an individual’s transition from one setting to another. The 
new setting itself might make a significant difference as to whether restriction that might 
have been in place in a prior setting are necessary. If a person moves between settings 
(e.g., from a large residential setting into a small apartment or group home), the 
individual’s response to the modification currently being used or even the new setting 
without the modification may or may not be comparable. The person-centered planning 
team must convene to amend the individual’s plan, considering the context of the new 
setting, and not assume that modifications made in a prior setting necessarily apply but 
rather evaluate to see if they do. These types of considerations facilitate discussion on 
what is reasonable for an individual and must be reflected and agreed to in writing by 
the individual, in the person-centered plan. 
 


