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QUESTIONS & ANSWERS FROM AB 40 WEBINAR NOT ADDRESSED BY THE END 
OF THE PRESENTATION 

 
Joseph Rodrigues 

California State Long-Term Care Ombudsman 
 
Q. Can you review the training on AB 40 that is required for adult day services 

facility staff (all staff?) – is it at time of new hire?  Does training have to be 
repeated periodically? 

 
A.  There is no training requirement for facility staff in AB 40.  The training 

requirement is in Welfare & Institutions Code Section 15655: 
 
15655(a) (1) Each long-term health care facility, as defined in Section 1418 of the 
Health and Safety Code, community care facility, as defined in Section 1502 of 
the Health and Safety Code, or residential care facility for the elderly, as defined 
in Section 1569.2 of the Health and Safety Code, that provides care to adults 
shall provide training in recognizing and reporting elder and dependent adult 
abuse, as prescribed by the Department of Justice. The Department of Justice 
shall, in cooperation with the State Department of Health Services and the State 
Department of Social Services, develop a minimal core-training program for use 
by these facilities. As part of that training, long-term care facilities, including 
nursing homes and out-of-home care facilities, shall provide to all staff being 
trained a written copy of the reporting requirements and a written notification of 
the staff’s confidentiality rights as specified in Section 15633. 
(2) Each long-term health care facility as defined in Section 1418 of the Health 
and Safety Code and each community care facility as defined in Section 1502 of 
the Health and Safety Code shall comply with paragraph (1) by January 1, 2001, 
or, if the facility began operation after July 31, 2000, within six months of the date 
of the beginning of the operation of the facility. Employees hired after June 1, 
2001, shall be trained within 60 days of their first day of employment. 
 
While the code does not specify that facilities need to repeat the training, it would 
be a best practice to review reporting requirements with staff. 

 
Q. What are the timelines for reporting abuse not occurring in a long-term 

care facility? 
 
A. Section 15630(b) of the Welfare & Institutions Code provides the times for 

reporting abuse not occurring in a long-term care facility: 
  

15630(b) (1) Any mandated reporter who, in his or her professional capacity, or 
within the scope of his or her employment, has observed or has knowledge of an 
incident that reasonably appears to be physical abuse, as defined in Section 
15610.63, abandonment, abduction, isolation, financial abuse, or neglect, or is 
told by an elder or dependent adult that he or she has experienced behavior, 
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including an act or omission, constituting physical abuse, as defined in Section 
15610.63, abandonment, abduction, isolation, financial abuse, or neglect, or 
reasonably suspects that abuse, shall report the known or suspected instance of 
abuse by telephone or through a confidential Internet reporting tool, as 
authorized by Section 15658, immediately or as soon as practicably possible. If 
reported by telephone, a written report shall be sent, or an Internet report shall be 
made through the confidential Internet reporting tool established in Section 
15658, within two working days. 

 
Q: What if the abuse was verbal and caused by family members and the 

participant insisted on not reporting, worrying about severing their 
relationship? 

 
A: Mandated reporters should report verbal abuse that results in mental suffering to 

the appropriate agency.  Section 15610.53 of the Welfare & Institutions Code 
defines mental suffering: 

 
 “Mental suffering” means fear, agitation, confusion, severe depression, or other 

forms of serious emotional distress that is brought about by forms of intimidating 
behavior, threats, harassment, or by deceptive acts performed or false or 
misleading statements made with malicious intent to agitate, confuse, frighten, or 
cause severe depression or serious emotional distress of the elder or dependent 
adult. 

 
 Once the mandated reporter has made a report, individuals may decline services 

from Adult Protective Services or the Long-Term Care Ombudsman Program.  
Section 15636(a) of the Welfare and Institutions Code states: 

 
 15636 (a) Any victim of elder or dependent adult abuse may refuse or withdraw 

consent at any time to an investigation or the provision of protective services by 
an adult protective services agency or long-term care ombudsman program. The 
adult protective services agency shall act only with the consent of the victim 
unless a violation of the Penal Code has been alleged. A local long-term care 
ombudsman shall act only with the consent of the victim and shall disclose 
confidential information only after consent to disclose is given by the victim or 
pursuant to court order. 

 
Q: Are RCFE/ALF/ARF not considered long-term care facilities? 
 
 Section 15610.47 of the Welfare & Institutions Code defines long-term care 

facilities: 
 Long-term care facility” means any of the following: 

(a) Any long-term health care facility, as defined in subdivision (a) of Section 
1418 of the Health and Safety Code. 
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(b) Any community care facility, as defined in paragraphs (1) and (2) of 
subdivision (a) of Section 1502 of the Health and Safety Code, whether licensed 
or unlicensed. 
(c) Any swing bed in an acute care facility, or any extended care facility. 
(d) Any adult day health care facility as defined in subdivision (b) of Section 
1570.7 of the Health and Safety Code. 
(e) Any residential care facility for the elderly as defined in Section 1569.2 of the 
Health and Safety Code. 
 
Section 1502(a) of the Health & Safety Code gives further clarification to the 
facilities references in (b) above: 
As used in this chapter: 
(a) “Community care facility” means any facility, place, or building that is 
maintained and operated to provide nonmedical residential care, day treatment, 
adult day care, or foster family agency services for children, adults, or children 
and adults, including, but not limited to, the physically handicapped, mentally 
impaired, incompetent persons, and abused or neglected children, and includes 
the following: 
(1) “Residential facility” means any family home, group care facility, or similar 
facility determined by the director, for 24-hour nonmedical care of persons in 
need of personal services, supervision, or assistance essential for sustaining the 
activities of daily living or for the protection of the individual. 
(2) “Adult day program” means any community-based facility or program that 
provides care to persons 18 years of age or older in need of personal services, 
supervision, or assistance essential for sustaining the activities of daily living or 
for the protection of these individuals on less than a 24-hour basis. 
 

Q. How do we contact ombudsman when necessary? 
 
A. Here is a link to our web site that has a list of local Ombudsman programs by 

county: 
 https://www.aging.ca.gov/Programs/LTCOP/Contacts/ 
 
Q. What is the range of penalties for failure to report? 
 
A. Section 15630(h) of the Welfare & Institutions Code delineates the penalties for 

failure to report: 
 (h) Failure to report, or impeding or inhibiting a report of, physical abuse, as 

defined in Section 15610.63, abandonment, abduction, isolation, financial abuse, 
or neglect of an elder or dependent adult, in violation of this section, is a 
misdemeanor, punishable by not more than six months in the county jail, by a 
fine of not more than one thousand dollars ($1,000), or by both that fine and 
imprisonment. Any mandated reporter who willfully fails to report, or impedes or 
inhibits a report of, physical abuse, as defined in Section 15610.63, 
abandonment, abduction, isolation, financial abuse, or neglect of an elder or 
dependent adult, in violation of this section, if that abuse results in death or great 

https://www.aging.ca.gov/Programs/LTCOP/Contacts/
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bodily injury, shall be punished by not more than one year in a county jail, by a 
fine of not more than five thousand dollars ($5,000), or by both that fine and 
imprisonment. If a mandated reporter intentionally conceals his or her failure to 
report an incident known by the mandated reporter to be abuse or severe neglect 
under this section, the failure to report is a continuing offense until a law 
enforcement agency specified in paragraph (1) of subdivision (b) of Section 
15630 discovers the offense. 

 
Q. Which CBAS center employees are mandated reporters? 
 
A. Welfare and Institutions Code Sections 15610.17 and 15610.17(f) says care 

custodians are mandated reporters: 
 “Care custodian” means an administrator or an employee of any of the following 

public or private facilities or agencies, or persons providing care or services for 
elders or dependent adults, including members of the support staff and 
maintenance staff: 

 (e) Adult day health care centers and adult day care. 
 
Q. We operate a group home.  What if we suspect an injury occurred at a 

resident’s day program? 
 
A. If you are reporting physical abuse and the Department of Social Services or 

Department of Public Health licenses the day program, the report goes to local 
law enforcement, the local Ombudsman program, and the respective licensing 
agency.  If it is not a licensed day program, the report would be made to either 
local law enforcement or Adult Protective Services. 

 
Q. If a participant with a dementia diagnosis likes to kick the other 

participants lightly, resulting in no injuries, does it constitute a report? 
 
A.  If the mandated reporter, in his or her professional capacity or within the scope of 

his or her employment has observed or has knowledge of an incident that 
reasonably appears to be abuse must report that abuse.   Welfare and 
Institutions Code section 15610.65 defines reasonable suspicion: 

 “Reasonable suspicion” means an objectively reasonable suspicion that a person 
would entertain, based upon facts that could cause a reasonable person in a like 
position, drawing when appropriate upon his or her training and experience, to 
suspect abuse.  Please keep in mind the definition of physical abuse that is 
contained in Section 15610.63 of the Welfare and Institutions Code: 

 
 “Physical abuse” means any of the following: 

(a) Assault, as defined in Section 240 of the Penal Code. 
(b) Battery, as defined in Section 242 of the Penal Code. 
(c) Assault with a deadly weapon or force likely to produce great bodily injury, as 
defined in Section 245 of the Penal Code. 
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(d) Unreasonable physical constraint, or prolonged or continual deprivation of 
food or water. 
(e) Sexual assault, that means any of the following: 
(1) Sexual battery, as defined in Section 243.4 of the Penal Code. 
(2) Rape, as defined in Section 261 of the Penal Code. 
(3) Rape in concert, as described in Section 264.1 of the Penal Code. 
(4) Spousal rape, as defined in Section 262 of the Penal Code. 
(5) Incest, as defined in Section 285 of the Penal Code. 
(6) Sodomy, as defined in Section 286 of the Penal Code. 
(7) Oral copulation, as defined in Section 288a of the Penal Code. 
(8) Sexual penetration, as defined in Section 289 of the Penal Code. 
(9) Lewd or lascivious acts as defined in paragraph (2) of subdivision (b) of 
Section 288 of the Penal Code. 
(f) Use of a physical or chemical restraint or psychotropic medication under any 
of the following conditions: 
(1) For punishment. 
(2) For a period beyond that for which the medication was ordered pursuant to 
the instructions of a physician and surgeon licensed in the State of California, 
who is providing medical care to the elder or dependent adult at the time the 
instructions are given. 
(3) For any purpose not authorized by the physician and surgeon. 

 
Q. If the alleged perpetrator is a participant and has a physician’s diagnosis of 

Bipolar Disorder or any other psych diagnosis (does a report need to be 
made)? 

 
A. Welfare and Institutions Code Section 15630(b)(3)(A) partially addresses this 

issue: 
  

15630(b)(3)(A) A mandated reporter who is a physician and surgeon, a 
registered nurse, or a psychotherapist, as defined in Section 1010 of the 
Evidence Code, shall not be required to report, pursuant to paragraph (1), an 
incident if all of the following conditions exist: 
(i) The mandated reporter has been told by an elder or dependent adult that he 
or she has experienced behavior constituting physical abuse, as defined in 
Section 15610.63, abandonment, abduction, isolation, financial abuse, or 
neglect. 
(ii) The mandated reporter is not aware of any independent evidence that 
corroborates the statement that the abuse has occurred. 
(iii) The elder or dependent adult has been diagnosed with a mental illness or 
dementia, or is the subject of a court-ordered conservatorship because of a 
mental illness or dementia. 
(iv) In the exercise of clinical judgment, the physician and surgeon, the registered 
nurse, or the psychotherapist, as defined in Section 1010 of the Evidence Code, 
reasonably believes that the abuse did not occur. 
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(B) This paragraph shall not be construed to impose upon mandated reporters a 
duty to investigate a known or suspected incident of abuse and shall not be 
construed to lessen or restrict any existing duty of mandated reporters. 
 

Q. Every facility should have an Ombudsman poster in their facility, yes? 
 
A. California law only requires skilled nursing facilities and residential care facilities 

for the elderly to display the Ombudsman poster. 
 
Q. My comment is very important to be considered, because the approach of 

reporting will be different.  When Pt. has Dx of Alzheimer’s disease, but not 
dementia as it is stated, then the employee/mandatory reporter will read 
your doc., and will come up with conclusion there is no dementia.  Actually 
here the Dx is no so important, the most important fact is Pt. cognitive 
state. 

 
A. The intent in AB 40 was to include any resident who has a physician’s diagnosis 

of dementia, including Alzheimer’s, Parkinson’s, or vascular. 
 
Q. If during initial assessment a patient’s daughter reports that her brother is 

financially abusing her mother but as a social worker you don’t have 
evidences besides daughter’s report.  Do we need to report and where?  Or 
do we need to do further assessment than report? 

 
A. Mandated reporters are to report, not investigate suspected or known abuse or 

neglect.  In this scenario, I’m presuming the abuse is taking place at home or 
some other place in the community, e.g., a financial institution.  In this case, the 
report should be made to local law enforcement or Adult Protective Services. 

 
Q.   If the physical abuse happens at home, and the participant accuses that the 

staff at ADHC did it to her, should we report it to the local law 
enforcement? 

 
A. The mandated reporter should report to local law enforcement, Adult Protective 

Services, and since it may be occurring at the facility as well, the local 
Ombudsman program. 

 
Q. Once an abuse case has been reported to APS, is there any other follow up 

action required? 
 
A. The APS worker will usually follow up with the mandated reporter for additional 

information. 
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Q. Where can we find the most updated version of the SOC 341 form? 
 
A. http://www.dss.cahwnet.gov/cdssweb/entres/forms/English/SOC341.pdf  The 

Department of Social Services has not updated the form yet. 
 
Q. If two patients are fighting and resulting in a slap in the face by the other, 

no injuries.  Pt does not have dementia.   Is that reportable? 
 
A. Yes, the mandated reporter must report this to law enforcement and the local 

Ombudsman program. 
 
Q. My understanding is that we can call ombudsman only if pt with dementia 

did not cause serious bodily harm; otherwise we have to contact law 
enforcement.  So if pt with dementia gripped another elder’s wrist and 
broke it, we need to contact law enforcement.  Can law enforcement then 
refer the case to APS, if they feel there was no intent to harm, or ability to 
form an intent to harm, on the part of the participant? 

 
A. In this scenario, because the resident’s wrist was broken, the mandated reporter 

should call local law enforcement and report in writing to law enforcement, the 
local Ombudsman program and the appropriate licensing agency.  Section 
15610.67 of the Welfare and Institutions Code defines serious bodily injury: 

 “Serious bodily injury” means an injury involving extreme physical pain, 
substantial risk of death, or protracted loss or impairment of function of a bodily 
member, organ, or of mental faculty, or requiring medical intervention, including, 
but not limited to, hospitalization, surgery, or physical rehabilitation. 

http://www.dss.cahwnet.gov/cdssweb/entres/forms/English/SOC341.pdf

