CMS QUESTIONS AND ANSWERS REGARDING 
HOME AND COMMUNITY-BASED SETTINGS* 
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1. Question: What is the public comment process associated with the state’s statewide transition plan to bring settings in 1915(c) waivers and 1915(i) state plan benefits into compliance with Home and Community-Based (HCB) settings requirements? 

Answer: The regulations require that states provide, at a minimum, a 30-day public notice and comment period on transition plans. At least two forms of public notice must be provided, along with at least two ways for the public to provide input. The state must make the complete transition plan available for review by the public, including individuals being served and individuals eligible to be served by the program. A minimum expectation is that the document be available at the state’s Medicaid website, which should meet requirements for access by people with disabilities, and through an alternative method for those without internet access. 

There are many ways states can solicit public input. They can, for example, seek comments through a website, mail, telephone conferences, and at meetings, such as town halls. The state must consider the comments it receives and, as appropriate, modify the transition plan to account for public comment. In the final submission of the transition plan to CMS, the regulations direct states to include a summary of the public input and the state’s response to the public input. Please note that if the state receives comments containing individually identifiable information or health data, the state’s summary must comply with all laws and rules related to privacy, such as requirements of the Health Insurance Portability and Accountability Act (HIPAA). Further, when the state submits its transition plan to CMS, it must post the complete transition plan with a summary of comments online and provide a URL to CMS. Additionally, states are strongly encouraged to describe their process for ensuring ongoing transparency and input from stakeholders on the implementation of the transition plan. 
For more details pertaining to the statewide transition plan to achieve compliance with the HCBS final rule settings requirements, please visit: http://www.medicaid.gov/Medicaid-CHIP-Program-Information/By-Topics/Long-Term-Services-and-Supports/Statewide-Transition-Plan-Toolkit-.pdf. 2



*Excerpts from CMS document “HCBS Final Regulations 42 CFR Part 441: Questions and Answers Regarding Home and Community-Based Settings”
http://www.medicaid.gov/medicaid-chip-program-information/by-topics/long-term-services-and-supports/home-and-community-based-services/downloads/q-and-a-hcb-settings.pdf


2. Question: What is the process for soliciting public notice for a waiver-specific transition plan? 

Answer: For 1915(c) Home and Community-Based Services (HCBS) waivers and 1915(i) State Plan Amendments (SPAs) or renewals, the state must give public notice and receive public comment for at least 30 days prior to submission of the transition plan. States should also review waiver-specific transition plans in the context of the broader statewide transition plan to ensure consistency. The state must also provide public notice and solicit public input on the waiver or SPA. 

3. Do states need to provide public notice for new 1915(c) waivers and 1915(i) State Plan Programs? 

Although new 1915(c) waivers and 1915(i) State Plan Amendments (SPA)s will not have transition plans because they are required to be compliant with the HCB settings requirements at the time of approval, states must give public notice of the new waiver and/or SPA and at least a 30-day public input period prior to submitting to CMS. 

4. Question: What is acceptable evidence of public notice and input for both waiver-specific and statewide transition plans? 

Answer: The state must issue two statements of public notice and input procedures. Two statements of public notice means using two different methods of notifying the public of the opportunity to comment. There are many ways to solicit public input, such as inviting comments via email at a designated online site, seeking written comments, hosting a meeting(s) and conducting town halls. States must submit to CMS evidence that it has provided timely public notice of the opportunity to comment on its transition plan. Acceptable evidence could include dated copies of letters, emails, newspaper announcements, and web postings. It should be noted that meeting with representative groups only and/or discussing/providing information on the transition plan without providing the transition plan itself to the public will not fulfill the public notice/input process requirements. 

5. Question: Would tribal notification count as one of the required public notices for a 1915(c) waiver renewal, HCBS state plan amendment process or statewide transition plan? 

Answer: No, the tribal notification is intended to reach a more targeted group of stakeholders than general public notice. The public notice and comment requirement is in addition to the tribal notification requirements. 3 




6. Question: What would CMS consider an appropriate summary of the comments received in a waiver-specific renewal or state plan amendment or statewide transition plan? 

Answer: The summary of comments submitted to CMS should include a list of comments; multiple comments that convey the same meaning should be consolidated. Where possible, there should be an indication of how many people made each comment, whether it led to a change in the transition plan or not, and if not, the reason for not incorporating a change. The state is not required to provide the names and affiliations of the commenters. If there is a transition plan change due to the comment, that change should be referenced to the comment (in the summary in the transition plan document). 

7. Question: If a state modifies its waiver or state plan amendment or its statewide transition plan based on public comment prior to submitting to CMS, is the state required to issue a second public notice of the opportunity to comment on the transition plan? 

Answer: No. The state would reconcile the public comments, incorporating public input as appropriate, post the final transition document for public transparency, and submit the transition plan to CMS. States should provide an explanation regarding any public comments or requested changes not addressed in the submitted transition plan in the summary of public input. 

8. Question: When are states required to submit an approved waiver-specific or statewide transition plan for public comment? 

Answer: If a state submits to CMS a modification to an approved transition plan which contains substantive changes, such as additional assessment findings, changes in existing milestones or the creation of new milestones, the state must follow the process for public notice and input. 

February 2015	Page 3

